• Home
  • Blogs
  • Wat doet een BLS instructeur precies?
Wat doet een BLS instructeur precies
21 april 2025

Wat doet een BLS instructeur precies?

In een noodsituatie telt elke seconde. Basic Life Support (BLS), ook wel bekend als basisreanimatie BLS instructeur, kan het verschil maken tussen leven en dood. Steeds meer mensen willen leren reanimeren en daar zijn goede instructeurs voor nodig. Maar wat doet een BLS-instructeur nu eigenlijk precies?

Als BLS instructeur leer jij anderen hoe ze moeten handelen bij een hartstilstand of bewusteloosheid. Je traint mensen in reanimatie en het gebruik van een AED, zodat zij in staat zijn om snel en doeltreffend te handelen. Het is een rol met impact, waarin jij kennis overdraagt die letterlijk levens kan redden.

Bij Didasco helpen we jou om die rol met vertrouwen te vervullen. Tijdens de Basis Instructeur Cursus BLS (BIC) bij Didasco, leer je niet alleen de kneepjes van de reanimatie, maar ontdek je ook hoe je die kennis op een leuke en duidelijke manier overbrengt op je eigen cursisten. Dankzij onze kleine groepen, de nieuwste oefenapparatuur en de begeleiding van ervaren rotten in het vak, word je stap voor stap klaargestoomd om zelfverzekerd voor de groep te staan.

Een BLS instructeur leert je niet alleen hoe je moet reanimeren, maar geeft je ook het vertrouwen om op te staan en iets te doen als het er echt op aankomt.
– Jos Lohuis

Wat is een BLS instructeur?

Als BLS-instructeur geef jij reanimatietrainingen aan zowel professionals als leken. Denk aan zorgmedewerkers, BHV’ers, sportinstructeurs of gewoon mensen die voorbereid willen zijn op noodsituaties. Jij zorgt ervoor dat zij weten wat ze moeten doen wanneer elke seconde telt.

Je werkt volgens erkende richtlijnen, zoals die van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR). Dat betekent dat je lesgeeft op basis van de nieuwste inzichten en wetenschappelijk onderbouwde methodes.

Tijdens je trainingen leer je cursisten onder andere hoe ze:

  • Een bewusteloos slachtoffer beoordelen
  • Starten met borstcompressies en beademing
  • Een AED op de juiste manier gebruiken
  • Hoe ze moeten handelen bij een luchtwegbelemmering

De nadruk ligt altijd op praktijkgericht onderwijs. Geen lange theorie lessen, maar vooral veel doen, oefenen en herhalen. Zo help jij cursisten om zelfverzekerd en effectief te handelen als het erop aankomt.

Voor wie geef je als BLS instructeur les?

Als BLS instructeur sta je midden in de maatschappij. Je draagt je kennis over aan allerlei doelgroepen die in de praktijk levens kunnen redden en dat maakt je werk niet alleen belangrijk, maar ook afwisselend en betekenisvol.

Je geeft les aan onder andere

Particulieren

Denk aan mensen die een EHBO cursus volgen, ouders die goed voorbereid willen zijn of vrijwilligers bij sportverenigingen. Ze hebben misschien nog weinig medische kennis, maar zijn wel gemotiveerd om te leren. Jij helpt ze om met vertrouwen te kunnen handelen in noodsituaties.

Zorgprofessionals

Ook verpleegkundigen, verzorgenden of doktersassistenten volgen regelmatig herhalings- of basistrainingen BLS. In deze groep kun je vaak wat dieper ingaan op de medische achtergronden en de aansluiting met protocollen in de zorg.

Bedrijven

In het kader van bedrijfshulpverlening (BHV) zijn veel organisaties verplicht om medewerkers op te leiden in reanimatie. Jij traint deze mensen zodat zij direct kunnen handelen bij een calamiteit op de werkvloer. Van kantoor tot fabriek, jouw kennis maakt het verschil.

Scholen en sportclubs

Steeds vaker worden ook leraren, sportcoaches en begeleiders getraind in BLS. Jij leert ze hoe ze moeten reageren als een leerling of sporter plotseling in elkaar zakt. Zeker in deze omgevingen is snel en juist handelen van levensbelang. Het maakt dan niet uit of je nu voor een klas staat in een buurthuis, een les verzorgt in een ziekenhuis of een training geeft aan een groep BHV’ers. Jouw bijdrage zorgt ervoor dat meer mensen durven én kunnen handelen als het nodig is.

bl_dt_i2
bl_dt_i3
bl_dt_i4

Welke vaardigheden zijn belangrijk?

Als BLS instructeur ben jij niet alleen een kennisdrager, maar vooral ook een coach en voorbeeldfiguur. Je brengt levensreddende vaardigheden over aan anderen en dat vraagt om meer dan alleen medische kennis. Dit zijn de belangrijkste vaardigheden waar je als instructeur op kunt bouwen.

Didactische vaardigheden

Je moet helder kunnen uitleggen, duidelijk demonstreren en mensen motiveren om te blijven oefenen. Niet iedereen leert op dezelfde manier of in hetzelfde tempo. Het is aan jou om de lesstof toegankelijk te maken voor iedereen.

Medische basiskennis

Een medische achtergrond is niet noodzakelijk. Wel is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de reanimatierichtlijnen. Hoe het menselijk lichaam werkt en wat een AED precies doet. Je moet in staat zijn om vragen te kunnen beantwoorden en helder uit te leggen waarom je bepaalde handelingen verricht tijdens een reanimatie.

Omgaan met verschillende doelgroepen

Je geeft les aan zorgprofessionals, leken, jong en oud. Dat vraagt om flexibiliteit in je aanpak. De ene groep wil vooral de techniek oefenen, de andere zoekt zekerheid en vertrouwen. Jij past je stijl aan zonder de kwaliteit van de les te verliezen.

Rust en zelfvertrouwen

In een training kijken mensen naar jou als het voorbeeld. Daarom is het belangrijk dat je rustig blijft, ook als iemand het spannend vindt of fouten maakt. Jij straalt vertrouwen uit en begeleidt de groep op een veilige en positieve manier.

Praktische vaardigheden

Observeren, corrigeren, je doet het allemaal. Tijdens scenario oefeningen moet je kunnen zien of iemand de handelingen correct uitvoert en feedback geven waarmee ze direct verbeteren. Zo haal je het beste uit elke cursist.

Met deze vaardigheden ben je goed voorbereid om anderen te leren hoe ze levens kunnen redden. Gelukkig hoef je dit niet allemaal al te beheersen vóór de cursus. In de Basis Instructeur Cursus BLS bij Didasco leer je deze vaardigheden stapsgewijs onder begeleiding van ervaren trainers.

Wat is het belang van een BLS instructeur?

Als BLS instructeur ben jij superbelangrijk! Je leert mensen niet alleen hoe ze moeten reanimeren. Je geeft ze tijdens de cursus ook de kracht om echt een verschil te maken op het moment dat iemand in elkaar zakt. Hoe meer mensen weten wat ze moeten doen, hoe groter de kans op overleving. Jij zorgt ervoor dat je cursisten niet in paniek raken, maar juist vol vertrouwen in actie komen als het erop aankomt. Je bent dus een onmisbare schakel die ervoor zorgt dat meer mensen een hartstilstand overleven. Jouw werk heeft direct effect en kan letterlijk levens redden!

bl_dt_i5
Deel op :
  • lkd
Tags :