Op zoek naar een interessante tips en inspirerende verhalen? In onze blogs vind je alles wat je nodig hebt om je persoonlijke ontwikkeling te stimuleren en je kennis te vergroten.
Een EHBO instructeur doet veel meer dan alleen uitleg geven over pleisters of het aanleggen van verband. Het is een verantwoordelijke, maar vooral waardevolle rol waarin je anderen leert hoe zij moeten handelen als elke seconde telt. Denk aan een hartstilstand, een ernstige bloeding of een verslikking. Situaties waarin snel en goed handelen echt het verschil kan maken. Maar wat houdt het werk van een EHBO instructeur nu precies in? Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? In dit artikel geven we je een duidelijk en realistisch beeld van de taken, verantwoordelijkheden en impact van deze bijzondere functie.
EHBO instructeur worden draait om meer dan alleen weten hoe je eerste hulp verleent. Je helpt anderen om te leren wat zij moeten doen als elke seconde telt. Daarmee maak je een directe impact op de veiligheid in jouw omgeving. Bij Didasco, de opleider van helden, zorgen wij ervoor dat jij niet alleen zelfverzekerd voor de klas staat, maar ook anderen weet te inspireren. Maar welke vaardigheden heb je daarvoor nodig? We zetten de belangrijkste competenties voor je op een rij.
BLS instructeur worden, dat doe je niet zomaar. Je leert natuurlijk hoe je moet reanimeren, maar minstens zo belangrijk is dat je anderen kunt aanleren hoe zij dit ook goed en zelfverzekerd doen. Dat vraagt om een mix van vaardigheden en een bepaalde houding. Dus, wat heb je nodig om aan de slag te kunnen als BLS instructeur? Uiteraard begint het allemaal met het volgen van de BLS instructeurscursus, maar om de cursus succesvol af te ronden, zijn er een aantal belangrijke competenties die belangrijk (kunnen) zijn.
Het klinkt misschien deels hetzelfde, maar er zit echt verschil tussen een BLS instructeur en een EHBO instructeur. Allebei zijn ze belangrijk, maar ze richten zich op totaal andere dingen. Hoe dit precies zit, leggen we je aan de hand van een aantal voorbeelden duidelijk uit.
Leren reanimeren is één ding. Maar anderen leren hoe je levens redt? Dat is weer een heel ander verhaal. Toch zijn er verrassend veel mensen die deze stap overwegen. Logisch ook, want reanimatie instructeur worden is niet alleen zinvol, het is ook een rol die je echt voldoening geeft. Maar de grote vraag is dan natuurlijk, is zo’n cursus iets voor jou? In veel gevallen wel. Al zijn er natuurlijk wat dingen waar je even op moet letten voordat je zomaar voor de groep gaat staan.
In een noodsituatie telt elke seconde. Basic Life Support (BLS), ook wel bekend als basisreanimatie BLS instructeur, kan het verschil maken tussen leven en dood. Steeds meer mensen willen leren reanimeren en daar zijn goede instructeurs voor nodig. Maar wat doet een BLS-instructeur nu eigenlijk precies?
Als BLS instructeur leer jij anderen hoe ze moeten handelen bij een hartstilstand of bewusteloosheid. Je traint mensen in reanimatie en het gebruik van een AED, zodat zij in staat zijn om snel en doeltreffend te handelen. Het is een rol met impact, waarin jij kennis overdraagt die letterlijk levens kan redden.
Bij Didasco helpen we jou om die rol met vertrouwen te vervullen. Tijdens de Basis Instructeur Cursus BLS (BIC) bij Didasco, leer je niet alleen de kneepjes van de reanimatie, maar ontdek je ook hoe je die kennis op een leuke en duidelijke manier overbrengt op je eigen cursisten. Dankzij onze kleine groepen, de nieuwste oefenapparatuur en de begeleiding van ervaren rotten in het vak, word je stap voor stap klaargestoomd om zelfverzekerd voor de groep te staan.
Waarom houdt HartslagNu je niet altijd in de gaten? En andere feiten over HartslagNu
We krijgen regelmatig vragen en kritiek over HartslagNu. “De app werkt niet,” “Ik word om de haverklap gealarmeerd,” of “Mijn gemeente doet niet mee.” Hoe zit dat precies, en waarom worden bepaalde keuzes gemaakt? In deze blog leggen we het uit.
Om te beginnen is het belangrijk om duidelijk te maken wat HartslagNu is. HartslagNu is een oproepsysteem voor reanimatie. Mensen die zich hiervoor hebben aangemeld, kunnen opgeroepen worden om te helpen bij een reanimatie. Deze mensen noemen we First Responders. Er zit geen verschil tussen een First Responder van de brandweer of bijvoorbeeld een huisarts die zich heeft aangemeld. Iedereen wordt volgens dezelfde richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) opgeleid, zodat ze snel en effectief kunnen helpen bij een reanimatie.
De eeuwige discussie op de werkvloer: “Wat kost dat nou weer?”, “Kan dat niet wat sneller?”, “Is dat écht allemaal nodig?” Het zijn vragen die we als BHV-professionals maar al te goed kennen. En eerlijk is eerlijk, het opzetten en onderhouden van een goede BHV-organisatie kost tijd en geld. Maar is het een kostenpost, of juist een cruciale investering?
Laten we niet om de hete brei heen draaien: een effectieve BHV-organisatie vraagt om middelen. Denk aan de tijd die medewerkers investeren in trainingen, de aanschaf van verbandkoffers en AED’s (misschien zelfs meerdere), het opstellen van een ontruimingsplan, en het regelmatig organiseren van oefeningen. Dit alles heeft een prijskaartje, en dat begrijpen we maar al te goed. Het lijkt misschien alsof het niets oplevert… totdat er iets gebeurt.
“Maar mijn vorige instructeur zei dat je geen beademing meer hoeft te doen.” Of: “Het maakt niet zoveel uit waar je de elektroden plakt, toch?”
Dat soort situaties zorgt voor veel frustratie – voor zowel de cursist als de instructeur. Voor de cursisten voelt het alsof ze alles wat ze eerder geleerd hebben ineens moeten vergeten. En eerlijk, wie hoort graag dat ze het “verkeerd” hebben gedaan? Het kan zelfs hun vertrouwen in mij als instructeur ondermijnen: “Waarom zou jij het wel beter weten dan mijn vorige trainer?”
Voor mij als instructeur is dit ook vervelend. Het kost veel tijd én energie om eerst onjuiste kennis af te breken voordat ik de juiste informatie kan opbouwen. Gelukkig beschikken wij over voldoende achtergrondkennis om het allemaal goed uit te kunnen leggen. Maar toch, het zou zoveel beter zijn als we dit probleem bij de basis konden aanpakken.