Leren reanimeren is één ding. Maar anderen leren hoe je levens redt? Dat is weer een heel ander verhaal. Toch zijn er verrassend veel mensen die deze stap overwegen. Logisch ook, want reanimatie instructeur worden is niet alleen zinvol, het is ook een rol die je echt voldoening geeft. Maar de grote vraag is dan natuurlijk, is zo’n cursus iets voor jou? In veel gevallen wel. Al zijn er natuurlijk wat dingen waar je even op moet letten voordat je zomaar voor de groep gaat staan.
Tijdens de cursus werk je volop aan je eigen vaardigheden. Niet alleen om het zelf goed te kunnen, maar ook om te leren hoe je anderen daarin begeleidt.
– Jos Lohuis
Eerst even een belangrijke basisvoorwaarde. Iedereen die wil starten met de Basis Instructeur Cursus moet al in het bezit zijn van een geldig hulpverlener certificaat. Dus als je nog nooit borstcompressies hebt gedaan of een AED van dichtbij hebt gezien, is het handig om eerst een basiscursus te volgen. Voor wie instructeur wil worden in reanimatie bij volwassenen is het BLS certificaat nodig. Wil je juist met baby’s of kinderen aan de slag? Dan heb je het PBLS certificaat nodig. Beide doen? Dan moet je natuurlijk ook beide certificaten op zak hebben. Dus nee, je kunt niet zomaar binnenlopen en verwachten dat je na een paar dagen anderen leert hoe ze moeten reanimeren. De lat ligt hoog, maar wel op een eerlijke manier.
Goed nieuws voor iedereen die geen medische achtergrond heeft: dat hoeft dus helemaal niet. Waar het vooral om gaat, is of jij goed kunt lesgeven. Dus kun je dingen begrijpelijk uitleggen zonder ingewikkelde termen? Heb je geduld met mensen die het niet in één keer snappen? Kun je anderen motiveren om te blijven oefenen tot het wel lukt? Dan ben je precies het type dat deze cursus zoekt.
De Nederlandse Reanimatie Raad heeft expres alle andere instroomeisen geschrapt. Want of je nou in het ziekenhuis werkt of op kantoor, als jij weet hoe reanimatie werkt en het anderen goed kunt uitleggen, dan kun jij mensen voorbereiden op situaties die er echt toe doen. Want zeg nou zelf, dat is toch wat waard?
Eén ding is wel belangrijk om te weten. Het is niet genoeg dat je weet wat je moet doen tijdens een reanimatie. Je moet het ook zó kunnen laten zien dat anderen snappen hoe het werkt én het zelf durven proberen. Jouw demonstratie is dus je visitekaartje. Als jij twijfelt, doen je cursisten dat ook. Maar als je rustig en duidelijk laat zien hoe het moet, dan groeit het vertrouwen in de hele groep.
Dus oefening baart kunst. Tijdens de cursus werk je dan ook volop aan je eigen vaardigheden. Niet alleen om het zelf goed te kunnen, maar ook om te leren hoe je anderen daarin begeleidt.
Je leert natuurlijk veel meer dan alleen de basis herhalen. De cursus is gericht op alles wat je nodig hebt om straks zelf les te geven. Dat begint bij het maken van een goede opbouw in je les, het geven van duidelijke uitleg, maar ook het begeleiden van cursisten tijdens praktijk scenario’s. Wat doe je als iemand iets totaal verkeerd uitvoert? Hoe geef je feedback zonder dat iemand zich dom voelt? Hoe zorg je ervoor dat de groep betrokken blijft?
Je leert verschillende instructietechnieken, zoals de vierstappenmethode, hoe je effectief feedback geeft (op een manier waar mensen echt iets aan hebben) en hoe je kunt reflecteren op je eigen manier van lesgeven. Klinkt misschien wat zwaar, maar je wordt daarin goed begeleid. Alles gebeurt stap voor stap, met veel praktijkoefeningen en begeleiding door ervaren trainers.
Een cursus volgen betekent niet automatisch dat je daarna instructeur bent. Tijdens de opleiding kijkt een instructeur trainer constant met je mee. Die checkt hoe je het doet, waar je sterk in bent en waar je misschien nog wat extra aandacht nodig hebt. Soms gaat het soepel, soms is er nog wat werk aan de winkel. Het kan dus gebeuren dat je de cursus niet meteen haalt. Maar ook dan is er ruimte om samen te kijken wat een goede vervolgstap is. Een herkansing, een extra trainingsmoment of opnieuw instappen bij een volgende groep.
Er wordt dus niet zomaar een diploma uitgedeeld en dat is maar goed ook, want jij gaat straks mensen voorbereiden op serieuze situaties. Dan is het fijn als je echt weet wat je doet.
Laten we het even op een rijtje zetten. De Basis Instructeur Cursus is vooral geschikt voor mensen die:
Dus of je nu in de zorg werkt, in het onderwijs zit, vrijwilliger bent bij een sportclub of gewoon graag iets zinvols doet naast je baan, deze cursus kan perfect bij je passen. Zolang je maar de juiste motivatie hebt en bereid bent om serieus met de stof aan de slag te gaan.
Omdat jij degene kunt zijn die anderen leert wat ze moeten doen als iemand ineens in elkaar zakt. Omdat jouw kennis straks letterlijk het verschil kan maken tussen leven en dood en omdat het gewoon een goed gevoel geeft om te weten dat jij bijdraagt aan meer veiligheid, kennis en vertrouwen in de maatschappij. Dus, ben je klaar om anderen te leren hoe ze moeten handelen als het er echt op aankomt? Dan is de Basis Instructeur Cursus precies wat jij zoekt.