• Home
  • Blogs
  • Wil je altijd weten hoe een reanimatie is afgelopen?
2 oktober 2024

Wil je altijd weten hoe een reanimatie is afgelopen?

Het kan iedereen overkomen: je voert een reanimatie uit. Misschien is het je buurman, je buurvrouw of een volslagen onbekende. In de eerste twee gevallen weet je meestal al vrij snel hoe het is afgelopen. Maar hoe zit dat met die onbekende man of vrouw? Hebben ze het gered of zijn ze toch nog overleden?
Ik herinner me mijn eerste reanimatie nog goed. De drang om te weten hoe het met het slachtoffer was afgelopen, was enorm. Ik probeerde op allerlei manieren informatie te krijgen, zelfs door de ambulancedienst te bellen. Maar natuurlijk konden zij me niets vertellen. Dus bleef ik achter met de vraag of mijn inspanningen een verschil hadden gemaakt of niet.

Ik herinner me mijn eerste reanimatie nog goed. De drang om te weten hoe het met het slachtoffer was afgelopen, was enorm..
– Jos Lohuis

Maar wil je het altijd weten? Wat brengt het je?

Een paar jaar later was ik betrokken bij een reanimatie op straat. Deze keer zag ik het slachtoffer met een zichtbare hartslag de ambulance in gaan, op weg naar het ziekenhuis. We hadden alles gedaan wat we konden. Maar zelfs dan blijft de vraag: wil je als leek horen dat het slachtoffer alsnog is overleden? Of is het voldoende te weten dat je hebt geholpen, dat je iets hebt gedaan? Als je alles hebt gegeven, tot het uiterste bent gegaan, en met het zweet op je rug iemand hebt geprobeerd te redden, maakt het uiteindelijke resultaat misschien niet eens zo veel uit. Je hebt gedaan wat je kon, en dat is wat telt.

bl_dt_i2
bl_dt_i3
bl_dt_i4

Een persoonlijke ervaring van een cursist

Tijdens een reanimatietraining deelde een cursist een verhaal waarin alles mis leek te gaan. De AED was moeilijk te vinden, niemand wist precies hoe deze werkte, en ze begonnen veel te laat met de reanimatie. Toch hield het slachtoffer er weinig aan over. De cursist bekende dat hij wekenlang slecht had geslapen omdat de reanimatie niet soepel was verlopen.

Dus, wil je weten hoe het is afgelopen?

Het antwoord op deze vraag is voor iedereen anders. Voor mij is het inmiddels duidelijk: als ik alles heb gedaan wat ik kon, is het resultaat niet meer belangrijk. Wat wel belangrijk is, is de inzet en de bereidheid om te helpen.

Goed getraind zijn geeft vertrouwen

Feit is dat mensen die goed getraind zijn in reanimatie en het gebruik van een AED met meer zelfvertrouwen en effectiviteit te werk gaan. Daarom is het van groot belang dat zoveel mogelijk mensen weten hoe ze moeten reanimeren. Met de juiste kennis en training kun je met een gerust hart zeggen dat je hebt gedaan wat je kon, en dat is soms al meer dan genoeg.

Door je goed voor te bereiden, vergroot je niet alleen de overlevingskansen van een slachtoffer, maar geef je ook jezelf de gemoedsrust dat je op het cruciale moment alles hebt gedaan wat in jouw vermogen lag.

bl_dt_i5
Deel op :
  • lkd
Tags :
  • Eigen ervaring
  • Reanimatie