Bij een EHBO Basisopleiding van Het Oranje Kruis stonden we onlangs met acht gemotiveerde kandidaten aan de start. Tijdens elke les geven deze deelnemers alles: ze zijn niet alleen goed voorbereid op de theorie, maar brengen ook waardevolle vragen en inzichten mee. We merken als opleiders dat hun inzet in zowel theorie als praktijk leidt tot prachtige resultaten. Naarmate de examendatum nadert, komt er echter een nieuw element bij: examenstress. Bijna alle kandidaten ervaren gezonde spanning, maar bij één deelnemer was de stress duidelijk voelbaar, iets wat ook de rest van de groep beïnvloedde.
Het principe van ‘eigen vlees keuren’ zouden we juist moeten ontmoedigen, om de kwaliteit en objectiviteit van de certificering te waarborgen.
– Jos Lohuis
Lohuis Medical en Didasco kiezen bewust voor het Oranje Kruis als exameninstantie, en daar hebben we een goede reden voor. Het Oranje Kruis hanteert namelijk een “extern” examen, wat betekent dat onafhankelijke examinatoren en Lotus-slachtoffers betrokken zijn om de vaardigheden van de deelnemers objectief te beoordelen. Deze externe toetsing zorgt ervoor dat alleen écht competente kandidaten een EHBO-diploma behalen, wat belangrijk is voor zowel de deelnemer als de mensen die zij ooit mogelijk zullen helpen.
De extra druk die een extern examen met zich meebrengt, geeft deelnemers de kans om hun vaardigheden te tonen onder omstandigheden die meer op de realiteit lijken. Die spanning, hoe ongemakkelijk ook, biedt waardevolle ervaring. Tijdens een noodsituatie zal een EHBO’er immers ook onder druk moeten handelen. Dankzij dit examen leren ze omgaan met de stress en spanning die gepaard gaan met een echte noodsituatie, wat hen uiteindelijk zelfverzekerder en effectiever maakt in de praktijk.
In deze groep van acht deelnemers is iedereen geslaagd, inclusief de kandidaat die zichtbaar nerveus was. De vreugde en trots die volgen na het horen van hun succes, is precies waarom wij dit werk doen. Bij Didasco spreken we van “Het opleiden van helden,” en dat is precies wat deze kandidaten zijn geworden – echte helden. Hun harde werk en doorzettingsvermogen worden beloond, en dat maakt ons als facility trots en dankbaar.
Recent heeft het Oranje Kruis een pilot uitgevoerd met competentiegericht toetsen, waarbij instructeurs de bevoegdheid krijgen om zelf de competentie van hun cursisten te beoordelen. Hoewel dit voor sommige instellingen aantrekkelijk kan zijn, zien wij hierin risico’s. Het unieke karakter van het Oranje Kruis lag juist in het feit dat onafhankelijke examinatoren de kandidaten beoordelen. Met deze nieuwe werkwijze komt echter een stukje van die onafhankelijkheid in het gedrang. Het risico ontstaat dat de focus verschuift van kwaliteit naar kostenbesparing en dat opleiders mogelijk eerder voor goedkopere certificering kiezen dan voor de strengere, onafhankelijke toetsing van het Oranje Kruis.
Deze pilot vervangt het externe examen niet, maar wordt in de toekomst wellicht als extra optie aangeboden. Hoewel het initiatief interessante mogelijkheden biedt, zijn wij er geen voorstander van om het externe examen te laten vervallen.
Conclusie
Als opleiders zijn wij van mening dat externe examinering zoals die van het Oranje Kruis gestimuleerd moet worden. Het principe van ‘eigen vlees keuren’ zouden we juist moeten ontmoedigen, om de kwaliteit en objectiviteit van de certificering te waarborgen. Onze deelnemers hebben dit keer allemaal het examen succesvol afgerond en zijn enorm trots op hun prestatie. De opluchting en vreugde na het horen van het goede nieuws waren duidelijk zichtbaar. Voor ons een bewijs dat het huidige systeem werkt.
Dus laten we het Oranje Kruis-systeem in stand houden en verder gaan met extern examineren. Op deze manier behouden we de kwaliteit en integriteit die zo belangrijk zijn voor de EHBO-opleiding en voor de veiligheid van ons allemaal.