Waarom houdt HartslagNu je niet altijd in de gaten? En andere feiten over HartslagNu
We krijgen regelmatig vragen en kritiek over HartslagNu. “De app werkt niet,” “Ik word om de haverklap gealarmeerd,” of “Mijn gemeente doet niet mee.” Hoe zit dat precies, en waarom worden bepaalde keuzes gemaakt? In deze blog leggen we het uit.
Om te beginnen is het belangrijk om duidelijk te maken wat HartslagNu is. HartslagNu is een oproepsysteem voor reanimatie. Mensen die zich hiervoor hebben aangemeld, kunnen opgeroepen worden om te helpen bij een reanimatie. Deze mensen noemen we First Responders. Er zit geen verschil tussen een First Responder van de brandweer of bijvoorbeeld een huisarts die zich heeft aangemeld. Iedereen wordt volgens dezelfde richtlijnen van de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) opgeleid, zodat ze snel en effectief kunnen helpen bij een reanimatie.
“Je bent nooit verplicht om te gaan, maar elke seconde telt – samen kunnen we levens redden.”
– Jos Lohuis
Nee, je bent niet verplicht om te reageren op een oproep. Als je niet in de gelegenheid bent om te gaan, is dat geen probleem. Dit gebeurt regelmatig. Denk bijvoorbeeld aan ouders met kleine kinderen die ze niet alleen thuis kunnen laten, of als je in een situatie bent waarin je niet in staat bent om adequaat te helpen, zoals na het drinken van alcohol. Daarom worden er standaard 100 mensen opgeroepen, zodat er altijd voldoende hulpverleners beschikbaar zijn. Het is wel belangrijk om in de app aan te geven of je gaat of niet.
Er gaan veel geruchten over privacy en tracking, maar volgens HartslagNu is het een technische kwestie. Wanneer je iedere 24 uur opnieuw toestemming geeft, werkt de app nauwkeuriger. Na 24 uur zonder gebruik kan de GPS-verbinding minder betrouwbaar worden. Door de toestemming opnieuw te vragen, zorgt HartslagNu ervoor dat de oproepen zo accuraat mogelijk blijven. Een bijkomend voordeel is dat je je er zo weer bewust van bent dat je gealarmeerd kunt worden.
Nee, er zijn uitzonderingen. Zo word je niet opgeroepen bij reanimaties van kinderen jonger dan 1 jaar, gevaarlijke situaties of grote trauma’s. In sommige gevallen kan het een keer misgaan, maar dat komt zelden voor. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat je wordt opgeroepen bij een reanimatie van een kind ouder dan 1 jaar of een volwassene.
Op de website van HartslagNu staat een kaart met de dekking van de AED’s. Sommige gemeenten staan hier niet op. Dit betekent echter niet dat het systeem daar niet werkt. De AED’s en First Responders in die gemeenten worden gewoon opgeroepen. De kaart staat los van de daadwerkelijke alarmering. Als je gemeente niet op de kaart staat, betekent dit dat de gemeente zelf niet actief meewerkt aan HartslagNu. De reden hiervoor kun je navragen bij je gemeente.
We hopen dat we met deze blog enkele vragen en onduidelijkheden over HartslagNu hebben weggenomen. Mocht je nog verdere vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op!