“Maar mijn vorige instructeur zei dat je geen beademing meer hoeft te doen.” Of: “Het maakt niet zoveel uit waar je de elektroden plakt, toch?”
Dat soort situaties zorgt voor veel frustratie – voor zowel de cursist als de instructeur. Voor de cursisten voelt het alsof ze alles wat ze eerder geleerd hebben ineens moeten vergeten. En eerlijk, wie hoort graag dat ze het “verkeerd” hebben gedaan? Het kan zelfs hun vertrouwen in mij als instructeur ondermijnen: “Waarom zou jij het wel beter weten dan mijn vorige trainer?”
Voor mij als instructeur is dit ook vervelend. Het kost veel tijd én energie om eerst onjuiste kennis af te breken voordat ik de juiste informatie kan opbouwen. Gelukkig beschikken wij over voldoende achtergrondkennis om het allemaal goed uit te kunnen leggen. Maar toch, het zou zoveel beter zijn als we dit probleem bij de basis konden aanpakken.
“Met alle neuzen dezelfde kant op creëren we duidelijkheid, versterken we vertrouwen en leiden we betere hulpverleners op.”
– Jos Lohuis
Het sleutelwoord is uniformiteit. Als alle instructeurs dezelfde basisinformatie geven, leren cursisten meteen de juiste vaardigheden aan. Dit heeft een aantal grote voordelen:
De kwaliteit van de cursussen verbetert. – Cursisten krijgen overal dezelfde kennis en raken minder in de war door tegenstrijdige informatie.
De motivatie van cursisten wordt hoger . – Als zij zien dat alle instructeurs op één lijn zitten, groeit hun vertrouwen in de cursus én in zichzelf.
Persoonlijke groei wordt gestimuleerd. -Door een consistente aanpak leren cursisten sneller en ontwikkelen ze meer zelfvertrouwen in hun hulpverleningsvaardigheden.
Dit betekent niet dat iedere instructeur precies hetzelfde moet lesgeven. De basis blijft hetzelfde, maar hoe je die basis overbrengt, is aan jou.
Een goede instructeur kan dezelfde boodschap telkens op een andere, creatieve manier overbrengen. Door te variëren in werkvormen, voorbeelden en interactie blijft de les interessant en zorg je ervoor dat cursisten geboeid blijven. Denk aan het afwisselen van praktijkvoorbeelden, interactieve oefeningen of zelfs humor. Het doel is om de kernboodschap consistent te houden, terwijl je jouw unieke lesstijl inzet om die boodschap over te brengen.
Uiteindelijk hebben we allemaal hetzelfde doel: onze cursisten opleiden tot betere hulpverleners. Als we ervoor zorgen dat de lesstof hetzelfde en duidelijk is, terwijl iedere instructeur zijn eigen draai eraan geeft, versterken we niet alleen de inhoud van de cursussen, maar ook de impact die we maken.
Dus, laten we als instructeurs samenwerken. Laten we ervoor zorgen dat onze cursisten vanaf dag één de juiste kennis en vaardigheden opdoen. Met alle neuzen dezelfde kant op, halen we het beste uit onszelf én uit onze cursisten.