‘Wat kom je doen?’ Dat is de vraag die ik bij elke reanimatiecursus stel, of het nu om een basiscursus of herhaling gaat. De antwoorden zijn hetzelfde: “Ik kom leren reanimeren”, “Ik kom op zo’n pop drukken”, of “Ik kom mijn kennis even opfrissen.” Het mooiste moment is wanneer ik hen vertel wat we écht gaan doen: we verlagen de drempel en vergroten de bereidheid om te helpen.
Bij reanimatietraining draait het niet alleen om techniek. Het gaat vooral om het opleiden van zelfverzekerde hulpverleners.
– Jos Lohuis
Bij reanimatietraining draait het niet alleen om techniek. Natuurlijk, die is belangrijk, maar het gaat vooral om het opleiden van zelfverzekerde hulpverleners. We willen dat mensen durven ingrijpen wanneer het ertoe doet, en dat begint met het wegnemen van de angst om iets fout te doen. Ons doel is om die drempel zo laag mogelijk te maken en de bereidheid om te helpen zo groot mogelijk.
Soms ligt de nadruk tijdens een BLS-cursus op perfectie in techniek of de ervaring van de instructeur. Maar als dat de focus is, missen we waar het écht om draait: zoveel mogelijk mensen leren wat ze moeten doen bij een hartstilstand.
Vaardigheden zijn natuurlijk belangrijk, maar de technische kant van reanimatie is vrij eenvoudig aan te leren. Volg het vierstappenplan en de NRR-richtlijnen, en cursisten beheersen de basis snel. Als instructeur kun je hen echter ook geruststellen dat ze weinig fout kunnen doen. Vertel hen dat de alarmcentrale hen begeleidt, wat helpt om hun zelfvertrouwen te vergroten.
In een groep van zes deelnemers per instructeur ontstaat een veilige sfeer. Dit geeft deelnemers de ruimte om hun drempels te onderzoeken en hun ervaringen te delen. Trainen in kleinere groepjes is effectiever dan in grote groepen. Gebruik persoonlijke verhalen met respect om betere en effectievere ‘first responders’ te vormen.
Naast techniek is het belangrijk dat cursisten leren hoe ze in verschillende scenario’s moeten handelen. Samenwerken, teamwork en leiderschap zijn essentieel. Laat hen elkaar helpen, samen casussen oplossen en inzien dat iedereen kan bijdragen tijdens een noodsituatie. Soms is het geruststellen van omstanders of opsluiten van een hond net zo belangrijk als het reanimeren zelf.
Elke BLS-cursus is een kans om het beste uit je cursisten te halen. Zorg ervoor dat het niet alleen leerzaam, maar ook een positieve ervaring is. Het mooiste resultaat? Dat deelnemers naar huis gaan met net dat beetje extra zelfvertrouwen en zeggen: “Ja, ik durf nu in actie te komen.” Alleen dan hebben we hen een blijvende, positieve ervaring meegegeven. En dát is waar het om draait.